Według dermatologów spożywanie tych 15 produktów, opisanych w poście poniżej, odmłodzi skórę od wewnątrz.
Zaczerwienienia, rozszerzone pory, stany zapalne, ropne, a do tego zmarszczki, suchość, łuszczący się naskórek… to tylko niektóre problemy skórne, z jakimi na pewno choć raz w życiu miałaś do czynienia.
Zapewne wiele z nich towarzyszy Ci na co dzień, skutecznie pogarszając samopoczucie. Jednak objawy starzenia się skóry prędzej czy później dotkną każdą osobę. Więc zamiast próbować działać na skórę zewnętrznie, zastanów się, co dla niej robisz od wewnątrz. Bo to ma nawet większe znaczenie w kontekście starzenia się skóry, niż wszelkie substancje nakładane na nią w postaci kosmetyków.
Wpływ diety na kondycję skóry
Proces starzenia się skóry wynika z dwóch rodzajów oddziaływań: ogólnego, fizjologicznego starzenia się organizmu oraz wpływu szkodliwych czynników zewnętrznych pogarszających stan skóry. To pierwsze wiąże się z zegarem biologicznym człowieka i kwestiami hormonalnymi – to normalne, że wraz z wiekiem pogarsza się gęstość skóry, staje się ona bardziej sucha, przez co uwidaczniają się na niej zmarszczki. Notabene zmarszczki pogłębiają się wskutek także naturalnego dla wszystkich ludzi osłabienia „rusztowania” skóry, jakim są włókna kolagenowe.
Z kolei procesy starzenia, które mają źródło w czynnikach zewnętrznych to te wywołane na przykład paleniem papierosów, działaniem promieni słonecznych, zanieczyszczeniami środowiskowymi, a także… niewłaściwą, niesprzyjającą skórze dietą. Co to oznacza? Rozwinę to w kolejnej części artykułu.
Oba rodzaje niekorzystnych, prostarzeniowych oddziaływań na skórę łączy jednak kilka kwestii. Po pierwsze, oba prowadzą do pogorszenia stanu skóry – to już wiesz. Po drugie, nie możesz w pełni wyeliminować i uniknąć żadnego z nich, ale na szczęście po trzecie – z pewnością możesz spowolnić, a czasem nawet cofnąć szkodliwe zmiany w skórze wywoływane przez te czynniki. I to w bardzo prosty sposób. Zainteresowana?
Jesteś tym, co jesz i pijesz
Sposób odżywiania ma niebagatelne znaczenie w kontekście wyglądu skóry i szybkości jej starzenia. Odpowiedni dobór produktów w menu może sprawić, że czas dla Twojej skóry znacznie spowolni, a nawet odmłodzi skórę od wewnątrz. Skąd wiedzieć, co powinno się znaleźć w menu osoby chcącej zadbać o skórę i o swój młody wygląd? Oto 15 najlepszych produktów działających odmładzająco na skórę oraz wyjaśnienie – dlaczego warto wybierać właśnie te.
Papryka czerwona i chili
Są bardzo dobrymi źródłami antyoksydantów, w tym beta karotenu czy witaminy C. Zapewne nie raz czytałyście czy słyszałyście, że to właśnie witamina C odmłodzi Waszą skórę od wewnątrz (jedzenie, suplementy) i na zewnątrz (serum, kremy ,maseczki). Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to najsilniejszy znany naturalny antyoksydant – czyli związek przeciwdziałający aktywności wolnych rodników. Te z kolei są cząsteczkami wywołującymi w komórkach organizmu zmiany starzeniowe. Wolne rodniki są aktywowane między innymi przez ekspozycję organizmu na promieniowanie słoneczne czy dym papierosowy. Wykazano, że słoneczne światło ultrafioletowe to czynnik najsilniej przyspieszający procesy starzenia skóry (a dokładniej: fotostarzenia). Działa ono zarówno na zewnętrzną warstwę skóry, czyli naskórek, jak i na skórę właściwą. Oznacza to, że światło słoneczne może uszkodzić głębokie warstwy skóry bez twojej świadomości. Dlatego warto robić wszystko, by uchronić skórę przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. To z tego powodu w codziennej pielęgnacji cery powinny znaleźć się kremy z wysokimi filtrami przeciwsłonecznymi oraz serum z witaminą C, a w diecie – naturalne źródła witaminy C – związku aktywnie walczącego ze szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych na skórę. Poza papryką może to być natka pietruszki, dzika róża, cytrusy czy jabłka – o niektórych z nich jeszcze przeczytasz w niniejszym zestawieniu.
Warto dodać, że witamina C wzmaga syntezę kolagenu i jednocześnie zapobiega jego przyspieszonemu rozkładowi. Kolagen to podstawowy składnik budujący „rusztowanie” skóry i zapewniający jej gęstość oraz elastyczność. To o tyle istotne, że ilość kolagenu w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem i oddziaływaniem czynników zewnętrznych.
Orzechy włoskie
Dobre źródło witaminy E (tokoferolu) – kolejnego silnego przeciwutleniacza. Co ważne, jest to naturalny produkt zawierający tę witaminę, a wykazano, iż tokoferole syntetyczne charakteryzują się znacznie niższą przyswajalnością od tych naturalnych. Można znaleźć wiele doniesień na temat powiązań między spożyciem witaminy E a stanem skóry. To głównie z uwagi na fakt, że tokoferole przeciwdziałają enzymowi zwanemu peroksydazą lipidową. Enzym ten powoduje stopniowe niszczenie kolagenu – o którego właściwościach mogłaś już przeczytać powyżej. Dzięki witaminie E cząsteczki kolagenu dłużej zachowują swój optymalny stan. Ponadto witamina E wykazuje działanie ochronne wobec lipidów (tłuszczów) budujących komórki organizmu. Dzięki temu wszelkie czynniki zewnętrzne mają utrudniony dostęp do wnętrza komórek i nie mają tak silnego negatywnego wpływu na ich funkcjonowanie. Innymi źródłami witaminy E są oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, z zarodków pszennych), a także pestki dyni, nasiona słonecznika czy awokado. Warto dodać, że witamina E i opisana wyżej witamina C wzajemnie się uzupełniają w ochronnym działaniu wobec komórek organizmu człowieka. W badaniach wykazano, że najsilniejszy wpływ przeciwko promieniowaniu słonecznemu mają te dwie witaminy spożywane jednocześnie, a podawane oddzielnie wykazują nadal pozytywny, ale słabszy efekt ochronny.
Otręby
Zawierają beta-glukany, czyli jedną z form błonnika pokarmowego. Błonnik charakteryzuje się ogromem korzystnych właściwości, w tym może wspomagać odchudzanie, detoksykację organizmu, zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy, a nawet nowotworów. Jednak mało kto wie, że beta-glukan odmłodzi skórę od wewnątrz! W jaki sposób? Jest to związane z wpływem beta-glukanów na aktywność enzymów chroniących organizm przed wpływem wolnych rodników. Dotyczy to między innymi takich enzymów, jak peroksydaza glutationowa, dysmutaza ponadtlenkowa. Beta-glukany redukują też aktywność procesów utleniania lipidów – jest to działanie podobne do tego, jakie wywołuje na przykład opisana już witamina E. Co ciekawe, dodatkową i jeszcze nie w pełni zbadaną właściwością beta-glukanów jest ich działanie nawilżające skórę – innymi słowy pomagają one w utrzymywaniu odpowiedniej ilości wody w tkance skórnej. Beta-glukany można ponadto znaleźć między innymi w grzybach, drożdżach, płatkach owsianych.
Ryż jaśminowy
Znany już w tradycyjnej medycynie chińskiej jako remedium na stany zapalne, problemy ze strony układu trawiennego czy różnego rodzaju dolegliwości skórne. Jednak jego składniki mogą też działać odmładzająco. Chodzi tu przede wszystkim o wpływ rozjaśniający na cerę, przeciwdziałanie hiperpigmentacji i utracie elastyczności. To zasługa zawartych w ryżu jaśminowym kwasów organicznych, w tym hydroksycynamonowego, ferulowego, kumarowego i kawowego. Działają one antyoksydacyjnie, ale też zmniejszają produkcję związków powodujących przebarwienia skórne.
Marchew
Warto zwrócić na nią uwagę z powodu wysokiej zawartości beta-karotenu. To naturalny barwnik o pomarańczowej barwie, pochodna witaminy A. Jeśli interesujesz się kosmetykami, to z pewnością kojarzysz witaminę A jako jeden z najcenniejszych składników obecnych w preparatach do stosowania na skórę starzejącą się. Beta-karoten znajduje się w tkance skórnej i ma za zadanie głównie chronić ją przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. Wysokie spożycie beta-karotenu zmniejsza ryzyko powstawania przebarwień związanych z działaniem promieni słonecznych, a dodatkowo chroni przed nimi głębsze warstwy skóry. Jednocześnie regularne spożywanie źródeł beta-karotenu (a więc nie tylko marchewki, ale też szpinaku, jarmużu, dyni czy pomidorów) może nadać skórze delikatnego, żywszego zabarwienia i dawać wrażenie łagodnie opalonej, oliwkowej cery.
Łosoś
Skoro już mowa o beta-karotenie, to warto wspomnieć o jego „kuzynce”. Astaksantyna, bo tak nazywa się związek, o którym musisz wiedzieć, jeśli interesujesz się odmładzającymi właściwościami pokarmów – to kolejny z naturalnych barwników w żywności. Odpowiada za czerwonawy kolor charakteryzujący mięso nie tylko łososia, ale też pstrąga czy krewetek. Astaksantyna chroni skórę w sposób pośredni – bowiem zmniejsza szkodliwe działanie promieni słonecznych na enzymy dysmutazę ponadtlenkową i peroksydazę glutationowa. Dzięki takiej dodatkowej ochronie enzymy te mogą skuteczniej walczyć z wolnymi rodnikami w twoim organizmie.
Wątroba
Choć nie każdy przepada za tym produktem, to warto wprowadzić go do „odmładzającego menu” choć raz w tygodniu. Wątroba, zarówno drobiowa, jak i pochodząca od innych gatunków zwierząt, to źródło retinolu – aktywnej formy witaminy A. Choć o tej witaminie już mogłaś co nieco przeczytać powyżej, to zatrzymajmy się na tym temacie jeszcze przez chwilę. Pochodne witaminy A, czyli wspomniane wyżej barwniki – to jedno. Natomiast sama witamina A to nieco inaczej oddziałujący na skórę składnik diety. Jest tak skuteczna w swoim odmładzającym działaniu, że można ją spotkać w dużym stężeniu w wielu kosmetykach przeciwstarzeniowych z wyższej półki. Bezpośrednio jest ona niezbędna do tworzenia się, dojrzewania komórek skóry – keranocytów. Niedobór witaminy A prowadzi do zwiększonej suchości skóry, jej łuszczenia, rogowacenia. Zapewne doskonale wiesz, jak brak nawilżenia skóry i pojawiające się na niej „suche skórki” skutecznie dodają lat. Aby im zapobiegać, zapamiętaj źródła witaminy A. Jeśli nie wątroba, to należą do nich jeszcze produkty mleczne, żółtka jaj, tłuste ryby morskie (w tym łosoś, śledź, makrela, szprotki, węgorz czy sardele).
Drożdże
Dobre źródło witamin z grupy B. Warto tu wyróżnić przede wszystkim witaminę B6, która bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i dzięki temu ma ogromny wpływ na procesy starzenia się organizmu. Braki witaminy B6 powodują bezpośrednie pogorszenie się stanu skóry – zwiększają jej suchość, łuszczenie się, na języku i w okolicy warg mogą pojawiać się wówczas stany zapalne. Często też niedobór witamin z grupy B wiąże się z pojawieniem się trądziku – ten, choć nie jest bezpośrednim objawem starzenia się skóry, to jednak może znacznie pogarszać jej wygląd i niejako zmuszać do zastosowania różnego rodzaju terapii mocno wysuszających skórę. W konsekwencji takie terapie co prawda mogą zredukować objawy trądziku, ale pozostawią cię z odwodnioną i osłabioną, wyglądającą na dużo starszą cerą.
Chuda wołowina
Jest jednym z najlepszych źródeł cynku, obok nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i innych rodzajów mięs. Cynk to składnik o niebywale istotnym znaczeniu dla stanu skóry. Jest potrzebny do prawidłowego metabolizmu witaminy A (której działanie już poznałaś), a także reguluje funkcje wydzielnicze skóry. Dzięki niemu skóra wygląda na odżywioną, pełną blasku i zdrowego kolorytu. Jest nawilżona, ale nie przetłuszczona. A więc wygląda młodo i zdrowo!
Orzechy brazylijskie
Zawierają cenny antyoksydant spośród mikroelementów – selen. Już garstka orzechów brazylijskich (około 50 gramów) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. A jest on istotny dlatego, że podobnie jak witaminy E i C zmniejsza aktywność szkodliwych wolnych rodników i ochrania komórki skóry przed stresem oksydacyjnym prowadzącym do ich osłabienia i niszczenia.
Zielona herbata
Źródło polifenoli, a dokładniej katechin. Jedną z nich jest galusan epigalokatechiny, który ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe. Co ciekawe dowiedziono, że nie tylko picie zielonej herbaty lub jej spożywanie w formie sproszkowanej (jako herbata matcha) jest zbawienne dla skóry. Od niedawna wiadomo, że galusan epigalokatechiny może być bezpośrednio wchłaniany przez pory w skórze i docierać do głębszych warstw skóry. Zatem po wypiciu zielonej herbaty – warto wykonać z niej okład na skórę!
Kiszonki
Na przykład kiszone ogórki, kapusta kiszona, kiszona rzodkiewka, imbir… wszystkie te produkty łączy zawartość dobroczynnych bakterii probiotycznych. Kolonizacja jelita przez owe mikroorganizmy ma przełożenie na zdrowie całego organizmu, także na wygląd skóry. Wykazano, że niektóre szczepy bakterii probiotycznych wpływają na zwiększenie stopnia nawodnienia skóry, poprawienie jej elastyczności oraz zmniejszenie widoczności zmarszczek. Czy można chcieć czegoś więcej, by powiedzieć, że skóra wygląda młodziej? To przecież są najważniejsze czynniki, na jakich tobie zależy, nieprawdaż? Dołóż więc do diety także fermentowane produkty mleczne, które również są bardzo dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
Żółtka jaj
Doskonałe źródło zeaksantyny. Pamiętasz, jak niedawno czytałaś o barwnikach podchodzących od witaminy A? Zeaksantyna to kolejny z nich. W badaniach wykazano jej szczególnie korzystny wpływ na zmniejszanie widoczności i głębokości zmarszczek. Ma ona właściwości zatrzymywania wody w komórkach skóry, przez co jest ona lepiej nawodniona. Zeaksantynę znajdziesz także w papryce czerwonej, jarmużu, brokułach czy szpinaku.
Oczywiście warto spożywać jaja w całości – białko jaja to z kolei źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka – makroskładnika budującego większość tkanek organizmu i enzymów w nim działających.
Mango
To odmładzający składnik, z którego skorzystasz szczególnie chętnie, jeśli lubisz słodkie produkty. To bardzo słodki i aromatyczny owoc, który nie tylko dobrze smakuje, ale i działa silnie odmładzająco. Badania z jego zastosowaniem (jak na razie przeprowadzana na zwierzętach) wskazują, że spożycie mango znacznie obniża szkodliwość działania promieni słonecznych na skórę. Konkretniej chodzi tu o zmniejszanie niszczenia włókien kolagenowych w skórze spowodowanych promieniami UVB. Zawdzięczamy to zawartym w mango polifenolom, przede wszystkim magniferynie.
Woda
Być może najbardziej podstawowy i najważniejszy składnik, ale tak często zapominany. Ciało człowieka składa się głównie z wody, bo stanowi ona aż 50-70% tkanek. Dlaczego więc zapominasz, by to właśnie ona stanowiła podstawę tego, co wypijasz? Zacznij od 5-6 szklanek dziennie, następnie staraj się regularnie pić 8 szklanek w ciągu dnia, a po kilku dniach odczujesz i zobaczysz zdecydowaną różnicę w wyglądzie skóry. Woda wspomoże w usuwaniu obrzęków, nawilży skórę, wygładzi ją i sprawi, że zmarszczki będą płytsze. Jednak najważniejsza jest tutaj regularność i niedoprowadzanie do nawet delikatnego odwodnienia organizmu.
Podsumowując, przeciwdziałanie starzeniu skóry jest możliwe nie tylko poprzez stosowanie odpowiednich kosmetyków. Bardzo dużą rolę odgrywa to, co pijesz i co spożywasz. Pamiętaj, że fundamentem dobrostanu skóry jest wypijanie odpowiedniej ilości wody, to znaczy co najmniej półtora litra dziennie. Dodaj do tego kilka razy w tygodniu produkty z powyższej listy i stosuj się do tych zaleceń regularnie, a zobaczysz w lustrze różnicę. Bez wydawania setek złotych na kosmetyki reklamowane jako „naturalny botoks”.
Literatura:
Placek W.: Dieta w chorobach skóry. Czelej, Lublin 2015, wyd. 1.
Du B. i wsp.: Skin Health Promotion Effects of Natural Beta-Glucan Derived from Cereals and Microorganisms: A Review. Phytotherapy Research, 2013.
Kanlayavattanakul M. i wsp.: Jasmine rice panicle: A safe and efficient natural ingredient for skin aging treatments. J Ethnopharmacol., 2016, 193: 607-616.
Vollmer DL. i wsp.: Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci, 2018, 19, 10: 3059.
Dawidziak J. i wsp.: Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris). Część I. Witaminy i minerały. Farmacja Współczesna, 2016, 9: 1-5.
Chen J. i wsp.: Anti-skin-aging effect of epigallocatechin gallate by regulating epidermal growth factor receptor pathway on aging mouse model induced by d-Galactose. Mech Ageing Dev, 2017, 164: 1-7.
Roh E. i wsp.: Molecular mechanisms of green tea polyphenols with protective effects against skin photoaging. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017, 57, 8: 1631-1637.
Kania-Dobrowolska M. i wsp.: Nutrikosmetyki – nowa podgrupa suplementów diety. Post Fitoter, 2017, 18, 2: 132-138.
Schwartz S. i wsp.: Zeaxanthin-based dietary supplement and topical serum improve hydration and reduce wrinkle count in female subjects. J Cosmet Dermatol, 2016, 15, 4: e13-e20.
Song JH. i wsp.: Protective effect of mango (Mangifera indica L.) against UVB-induced skin aging in hairless mice. Photodermatol Photoimmunol Photomed, 2013, 29, 2: 84-89.